Hoe stop je negatieve gedachten en hoe zorg je ervoor dat je je zelf niet continu voorbij rent? Dat is iets wat velen zich afvragen. Als je bezig bent je negatieve gedachten te stoppen, dan geef je die negatieve gedachte juist aandacht. En wat gebeurt er als je iets aandacht geeft? Juist, dan groeit het! En dat is nou net wat we in dit geval niet willen. Als je gefocust blijft op negatieve gedachten, blijven ze groeien en gaan ze nooit helemaal weg. Zo werkt de wet van aantrekkingskracht. De truc is juist aandacht geven aan wat je wel wil, wat je juist gelukkig maakt.

Eigenlijk is het heel simpel. Je moet ’gewoon’ positieve gedachtes ’planten’, zoals je een plantje in de aarde plant. Met meditatie en met mindfulness kunt u uzelf hierbij helpen. U neemt een paar minuten tijd voor uzelf en bent helemaal in het hier en nu zonder oordeel en gepieker. Het is niet dat je gedachten helemaal stil legt, het gaat erom wat je ermee doet. Natuurlijk is het in het begin best lastig, maar u zult merken dat het na verloop van tijd steeds makkelijker gaat.

Meditatie

Met meditatie doen we eerst samen wat ontspanningsoefeningen. De oefeningen kunt u zittend of liggend doen, net wat voor u het prettigst is. Trek wel lekker zittende kleding aan. We gaan proberen het hoofd wat leger te maken en gedachten te zien als wolkjes die in de lucht voorbij drijven, of als golven die komen en weer gaan. U kunt ergens op focussen of uw ogen sluiten. We doen ook ademhalingsoefeningen en verder hoeft u alleen maar mijn stem te volgen, waarin ik u meeneem naar een plek die heel plezierig is. Het zou zelfs kunnen dat u deze ervaring zo prettig vindt dat u erbij in slaap valt. Dat gebeurt best vaak en is eigenlijk niet heel erg. Dan heb je het even nodig en lukt het je eindelijk om je eraan toe te geven. Heerlijk toch?

Mindfulness

Mindfulness betekent je bewust zijn van wat er gebeurt en in contact zijn met wat je daarbij ervaart, zonder oordeel. Bij een mindfulness sessie gaan we contact maken in het hier en nu met al je zintuigen. Mindful bezig zijn zorgt ervoor dat er (even) gestopt wordt met dat steeds ergens over nadenken, oordelen, gepieker en dat stress en onrust losgelaten kan worden. U bent echt even in het hier en nu, zonder te denken aan wat is geweest of komen gaat. Hierdoor ervaart u minder stress en spanning.

Mindfulness is iets wat iedereen gewoon kan leren. De kern van mindfulness is om niets te willen oplossen. Gewoon ergens naar kijken…Door niet te streven naar verandering, ontstaat er juist ruimte waarin verandering mogelijk is. Tijdens een mindfulness sessie leer je te kijken met open, vriendelijke aandacht en bewuster te leven. Mindfulness genieten van je dag of van wat de natuur je brengt is heerlijk en als je door hebt hoe je dat kunt doen, kun je het elke dag even zelf toepassen. Het hoeft helemaal niet lang te duren en je zult merken hoeveel rust je dan ervaart. Ik doe indien gewenst ook aan therapeutisch wandelen waarbij we ook mindfulness oefeningen toepassen.

Wat ik met u samen doe: Meditatieoefeningen, bodyscan, aandachtsoefeningen en ontspanningsoefeningen. U kunt deze oefeningen daarna gewoon thuis zelf doen. Vaak zijn een paar afspraken genoeg om u op weg te helpen.